Alles over Spareribs

Spareribs is een populair vleesgerecht en favoriet tijdens maaltijden voor grote groepen, barbecues, familiebijeenkomsten en feesten. Spareribs is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende soorten ribben, zowel varkensvlees als rundvlees. Hier informatie over de verschillende ribben, namen en hoe je de juiste ribben kunt kiezen.

 

Varkens spareribs.

 

De verschillende snijwijzen van spareribs

Baby back Ribs

Ook wel back ribs genoemd. Deze ribben gebruiken we als we in de webshop (en in het restaurant Uw Chef in Tricht) spreken over “Spareribs”. Baby back ribs komen van de lendenen, naast de wervelkolom van het varken en hebben de kenmerkende bocht in de ribben. Na het snijden van karbonade blijven deze ribben over. Dit zijn de mooiste en de smakelijkste ribben en zijn korter en smaller. Vandaar de naam baby ribs (dus niet van biggen)! Ze zijn magerder en smaakvoller en hebben een hoger prijskaartje dan andere ribben. Een streng weegt gemiddeld 400 – 600 gram en worden in America “chique ribben” genoemd.

Spareribs

Spareribs komen uit de onderkant van de ribben dat doorloopt naar de buik van het varken. Het vlees van de spareribs is wat taaier (de spieren eromheen zijn betrokken bij de ademhaling, dus ze worden best wat meer gebruikt) en bevatten meer kraakbeen. Het vlees dat wordt weggesneden wordt gebruikt om bijvoorbeeld spek te maken Deze ribben zijn groter en vleziger dan de andere soorten ribben. Spareribs (ook wel zijribben genoemd) zijn de lange sneden van de buik achter de schouder. Strengen hebben meestal 11-13 botten en bevatten eigenlijk het minste vlees bovenop en tussen de botten. Doordat de botten dikker en breder zijn ogen ze groter dan baby back ribs.

St. Louis-stijl ribs

Ribs in St. Louis-stijl zijn gewoon spareribs maar “schoon” gesneden in een vierkante rechthoek. Deze zijn recht en plat en werken het beste voor recepten die gebakken moeten worden in een koekenpan. Deze ribben hebben dus een cosmetische bewerking gehad die vaak gebruikt worden in wedstrijden waarbij de presentatie een rol speelt. Na het snijden van St. Louis-stijl ribs blijft het onderste gedeelte over dat we ribtips noemen.

Country-stijl ribs

Ribben in Country-stijl worden gesneden van waar de lende en schouder samenkomen. Het zijn de resten van de schouderkarbonades en worden ook wel “dik bevleesde” spareribs genoemd. Ze zijn een combinatie van vetrijker en mager vlees en worden verkocht als plakken of individuele porties - perfect voor degenen die een mes en een vork willen gebruiken in plaats van losse ribben te eten.

Spareribs van het Iberico varken

Het Ibérico (Pata Negra / zwarte hoef) varken uit de Spaanse provincie Extremadura wordt door de nootachtige smaak als de lekkerste soort beschouwd. De varkens doen zich in de natuur, in de periode van oktober tot aan maart (Montanera) tegoed aan bos en natuur eikels totdat ze de beschermde “Belotta” aanduiding krijgen door de constante opname van koolhydraten. Het vlees is wat vetter en kenmerkt zich door een fijne dooradering en een structuur die vergelijkbaar is met de structuur van Wagyu en wordt gezien als de hoogste kwaliteit. Het vet smelt al bij kamertemperatuur en dat geeft het vlees een unieke smaak.

 

Runder spareribs.

Beef Back ribs

Net als bij baby back ribs, komen beef back ribs uit het bovenste deel van het rund. Dit zijn de ribben die komen van de rib-eye en de prime rib. Deze ribben zijn meestal vet, met een beetje kraakbeen en een klein beetje vlees. Meestal dik ingesmeerd met barbecuesaus om dit te verbergen. De reden hiervoor is dat slagers ernaar streven zo min mogelijk vlees op de runderribben achter te laten, omdat ribeye en prime rib tot de meest winstgevende stukken rundvlees behoren. Bovendien, eindigt het intercostale vlees (van tussen de ribben) meestal als rundergehakt.

Shorts ribs

Short ribs komen uit het onderste deel van de ribbenkast bij het borstbeen. Deze ribben zijn taai en zwaar met bindweefsel. In tegenstelling tot beef back ribs, zijn short ribs over het algemeen behoorlijk vlezig, omdat er het vlees niet vaak op een andere manier verwerkt wordt. De reden dat ze short ribs worden genoemd, is dat ze veel korter zijn gesneden. De reden hiervoor is dat het runderkarkas veel zwaarder en massiever is dan dat van een varken. Langer snijden zou ze onhandelbaar maken. Short ribs zijn geweldig om langzaam te garen.

Kalfsribben

De kalfsrib is vergelijkbaar met de baby back rib en zit aan de rugzijde van het kalf. Het vlees is eiwitrijker en heeft een duidelijke rand vet. De ribben zijn dunner smaller en vergelijkbaar met varkensribben.

 

NU BESTELLEN:

 

 

© 2021 - 2022 Spareribsonline | sitemap | rss